ALAPELVEK

Fókuszunkban a HATÉKONYSÁG

-Jó napot, VONESZO Alapítvány? Szeretnék ruhát, játékokat és édességet felajánlani karácsonyra!

-Megtisztel érdeklődésével, de mi másképpen adományozunk. Érdekli hogyan?

-Ó, nagyon is! El tudná most mondani nekem, mire gondol?

-Nagyon szívesen!

Rendszeresség

Rendszeresen és kiszámíthatóan, előre megbeszélt módon vagyunk jelen.

Személyesség

Minden esetben megkérdezzük, hogy mire van szükség. 

Kicsik és Nagyok

Figyelmünk kiterjed a gyermekre, gondozottra és a nevelőre.

Az igazán HATÉKONY szociális segítségnyújtás véleményünk szerint akkor valósulhat meg, ha ezen alapelvek mentén építjük ki a támogatási rendszert. 

Röviden ismertetjük főbb gondolatainkat.

Rendszeresség

Komoly eredményeket és tartós segítséget kizárólag abban az esetben lehet elérni, ha a támogatott személyek életében valaki rendszeresen jelen van. Természetesen nem tudunk határokat, mértékeket meghatározni a "rendszeresség" fogalmára, de az biztos, hogy a rendszeresség nem kizárólag időbeliséget jelent, hanem együttesen értelmezendő a támogatás jellegével.

Rendszeresnek lehet mondani akár évi egy megjelenést is valahol, ha valaki egy évre elegendő tűzifát szállít egy arra rászorulónak, hiszen az egész életét pozitívan befolyásolja az esemény.

Ám ennek a fordítottja is igaz lehet: szociális gondoskodás értelemben biztosan nem rendszeres támogatás, ha akár havonta elképesztően felesleges adományokat juttat valaki egy helyre.

Alapítványunk minden esetben a rendszeresség ezen két arcát együttesen értelmezve juttat bármely, akár tárgyi, szellemi, vagy lelki adományokat.

Személyesség

"Ha valaki segítségért fordul hozzád, először add meg neki, amit kér, aztán azt, amire szüksége van" (Virginia Satir)

A legtöbb embert, ha megkérdezünk, hogy mi jut eszükbe gyermekeknek, gyermekotthonoknak való adományozásról, egyből a mikuláscsomagok, cipősdobozok és ezek általában egységes tartalma jut eszébe: plüssjátékok, távirányítós kisautók és a legkülönfélébb édességek garmada.

Ezek az adományok minden esetben rendkívül jó szándékú támogatóktól érkeznek, amelyért természetesen köszönet jár, de nagyon fontos kimondanunk, hogy a támogatottaknak a legtöbb esetben nem erre van szükségük.

Ezek a "bevett ajándékok" általában azon információk hiányából származnak, amelyek sajnos sok esetben nem jutnak el a támogatókhoz. Alapítványunk ezen szeretne változtatni.

Az alapítók, akik maguk is nevelők voltak, megtapasztalták, hogy egy rendkívül egyszerű, már-már banális, mégis, nem kellően széles körben alkalmazott elv mentén sokkal hatékonyabb támogatást lehet eljuttatni bárhova: kérdezzük meg, hogy kinek mire van szüksége, ne mi találjuk ki ezt a támogatott helyett és ne lepődjünk meg semmilyen válaszon.

Mennyivel többet ér adott esetben pár köbméter tüzelő, hogy ma is legyen meleg víz, mint több kilogramm csokoládé... érdemes ezen elgondolkodni!

Kicsik és nagyok

"Adj valakinek egy halat és megetetted egy napra; tanítsd meg halászni és megetetted egy életre" - hangzik a széles körben ismert mondás. Hasonló megfontolás mentén felismertük, hogy a támogatott intézmények, de akár családok életében is akkor tudunk tartós, valós és hatékony segítséget nyújtani, ha a gyermekek mellett az ő nevelésükért felelős személyekkel való értő foglalkozásra is ugyanolyan hangsúlyt fektetünk.

Gondoljunk csak abba bele, hogy a legtöbb támogató szervezet, akármennyire is jelen van egy család, vagy egy gyermekotthon életében, értelemszerűen sosem fog tudni annyi időt eltölteni a gyermekekkel való foglalkozással, mint azok a felelős személyek (nevelők, gondozók, szülők), akik a gyermekek mindennapjában, minden percében jelen vannak. Önkéntesek időszakos jelenléte a gyermekek életében rendkívül fontos és minden esetben pozitív hozadékkal bír, ám a gyermekek életét meghatározó módon befolyásoló személyek minden esetben a nevelők.

Rendkívül fontos ezért, hogy a nevelőknek olyan mentális tréninget, továbbképzést és foglalkozásokat tartsunk és olyan segítséget nyújtsunk, amely által a feladatukat mind eredményesebben tudják ellátni.