“Mutasd meg magam!”

„Ha felnőttként is szabad leszek, az akkor már felelőtlenség?” – Kérdezte egy gyermek színész teljesen váratlanul egy esős szerda reggelen.

Aki nem a szociális ellátórendszerben dolgoznak minden nap (mint ahogy eredetileg én sem), annak meglepőek lehetnek olyan szerda reggelek, ahol az előadók több mint fele azért nem jelenik meg, mert előző este balhé volt, és elvitte őket a rendőrség. Kollégáim derűjéből azt láttam, ettől önmagában még nem dől össze a világ, lesz előadás, és a gyerekek is előbb utóbb mind rendben lesznek. Mint később kiderült, volt alapja nyugodtságuknak, mert ami következett, fantasztikus volt.

De miről is van szó? Csillag Gyuri és csapat három kamasszal érkezett a SZÉRA-ba, hogy bemutasson egy technikát, amit a VONESZO szeretne a MOL Alapítvánnyal karöltve megtanítani a bentlakóknak. Gyuri olyan fiatalokkal érkezett, akiket ezelőtt még nem próbált ki közönség előtt, ugyanakkor három éve járnak a társulatába.

Mi, a VONESZO-csapat és további 10 szociális szakember sírva-nevetve, a színházi bemutatóval együtt élve töltöttük a délelőttöt a SZÉRA családok átmeneti otthonában.

Hónapok óta készítjük elő ezt a napot és dolgozunk a projekten, melynek keretei között családok átmeneti otthonában élő kamaszokat készítünk fel improvizációs színház technikára. Arra készülünk, hogy májusban az ország több helyszínén megeleveníthessük hátrányos helyzetű fiatalok életének történeteit a színpadon.

Ez eddig is klasszul hangzott. A programban résztvevő szakembereknek tartott DEMO előadás sikerrel zárult. Három régebb óta játszó kamasz főszereplésével megismertük a technikát. Azt éltem meg, hogy ez a műfaj olyasfajta esszenciális pillanatokat idéz elő, amiért érdemes élni. Ez a technika hihetetlen csapokat tud megnyitni ember és ember között. Csodás, amit előhoz a színpadon a kamaszokból, és jó volt megélni, amit felolvaszt a felnőttekből.

Így állunk most neki teljesen új „színészeink“ kiválasztásának (12-17 évesek), és az egész útnak, ami reméljük hasonló pillanatokkal fog megajándékozni sokunkat társulaton belül és kívül.