Végre ÉLHETED az ÉLETED!

ÉL(H)ETED – playback inprovizációs színház, családok átmeneti otthonában

Végre ÉLHETED az ÉLETED!

A projektben 14-18 évesek számára csinálunk egy tábort, ahol a playback improvizációs színházi eszközt használva és megtanulva dolgozzuk fel a megváltozott életkörülményekből adódó nehézségeket, majd szervezünk egy 4 alkalmas roadshow-t vidéki hasonló élethelyzetű gyermekek számára. A projekt célcsoportja Családok Átmeneti otthonában élő kamaszok, akik családjaikkal együtt átmeneti szállásra kényszerültek otthonuk elvesztése miatt.

Célcsoport: Lelki egészség szempontjából veszélyeztetett
Projektidőszak: 2020.03.01-07.

A projekt általános célkitűzése: lelki egészség szempontjából rizikócsoportba tartozó gyermekvédelmi ellátórendszerbe kerülő kamaszok pszichoszociális rehabilitációja, a társadalmi integráltságuk ismételt megteremtésének támogatása, a mentálisan is megbetegítő élethelyzet kilátásainak felmutatása.

Két szervezet 5 intézményéből kerülnek kiválogatásra a tábor résztvevői. A
kiválasztás szempontjai közül néhány: – a korosztály: 14-18 éves a CSÁO-kban életvitel
szerüen élő fiatalok, lányok és fiúk vegyesen. – affinitás a performativitáshoz –
közösségi szkillek: kapcsolatteremtő képesség, érzelmi intelligencia-empátia –
kockázati tényezők ne legyenek, pl drogos karrier, szökési hajlandóság, stb.

A projektben kiválasztásra kerül 12 fő fiú-lány vegyesen, CSAO-ban élő kamasz, akik részt vehetnek egy programban. Ez egy ritka nagy ajándék számukra, hisz ezekben az intézményekben nagyon szigorú rend mentén élnek, az intézmények kevés programlehetőséget tudnak biztosítani számukra.

Nógrád megyében egy gyermeküdülőben megszervezünk nekik 5 napos tábort, ahol 4 vezető és 2 tréner felügyeletével eltölthetnek 5 napot 2 ágyas szobákban. Napi 5 órában egy improvizációs színházi tréningen vesznek részt. Megismernek egy egyszerre önismereti és egyszerre performatív műfajt, amiben kipróbálhatják magukat. Szerepelhetnek, felléphetnek, végre középpontban lehetnek, figyelmet adnak és kapnak kortársaiktól, szabadon kijátszhatják a színpadon a bennük lévő feszültséget, elmesélhetik életük mindennapjait, hétköznapjaikat. Az improvizációs technika terápiás hatásai: – a radikális változás feldolgozása – a szégyen kimondása – be tudja azonosítani magában érzéseket – szabad önkifejezés élményhez jut a színházi műfaj által – be tud azonosítani a környezetében lévő személyek érzéseit, arra képessé válik reagálni, kapcsolódik – nő az empatikus képesség a többségi társadalom felé – képessé válik jobban beazonosítani és jól értelmezni a környezetének viszonyát magához, – erősödik az önbizalom, gyarapszik az önbizalom, növekszik az énerő – erősödik az egészséges énképviselet a konfort zónán kívüli gyakorlatoktól, az előadói élmény által.

A gyorsan tanulható színházi módszerrel egy performatív technikát sajátítanak el, amatőr szinten fellépési alkalmasságot szereznek, ami egy szakember vezetésével színpadi előadásként bemutatható válik. Megvalósul 4 előadás vidéki CSÁO-kba, amit az Életem- ÉlHetem projekt fő üzenetével, hogy lehetsz önmagad azért mert megváltoztak a körülményeid tematizálunk. Itt a nézők tehát a vidéki sorstársak sztorijai jelennek meg a színpadon. A program egy záróeseménnyel egy nagy fellépéssel zárul, ahová elhívjuk mind a résztvevőket, mind az intézmények képviselőit, a támogatókat, szponzorokat és az elérhető sajtó munkatársait is.

A módszer elhelyezése: A playback improvizációs színházi műfaj a nem írott színházi műfajok csoportjába tartozik. Nincs szövegkönyv, nincs 6 hetes próbafolyamat, nincs jelmez, de van színpad, vannak improvizáló színészek, van sztori és vannak szerepek, amelyek a produkció alatt kerülnek elő, rajzolódnak ki és műfaji besorolásként a közösségi színházak csoportjába tartozik, amelyekben a kőszínházi passzív néző – aktív színpad szeparáció helyett a közönség és a színpad valamiféle duál-uniója alakul ki.

Projektvezető: Vitéz András Gyula “Bandi”