Így dolgozunk

“CORE” projektünk

Jelenleg Erdélyben Zsobokon és Kárpátalján két helyen (Ráton és Rahón) dolgozunk állami gondozásban lévő gyerekekkel és a velük foglalkozó szakemberekkel, nevelőszülőkkel. Zsobokon egy 60 fős gyermekotthonba, Ráton egy 30 gyermeknek otthont nyújtó intézetbe (4 épületben 2-2 nevelőszülő nevel gyermekeket) és Rahón egy 10 gyermeket nevelő nevelőszülőpár házába járunk rendszeresen, hogy szakmai támogatást nyújtsunk, tehermentesítsünk, felmérjük a szükségleteket és megoldást találjunk azokra, amennyiben a mi kompetenciánk alá esnek.

Célunk hosszú távon: a gyermekek számára tehetséggondozás, készségfejlesztés, felzárkóztatás, művészeti oktatás elősegítése. Felnőttek esetében szakmai előadások szervezése, előadók meghívása, felnőttek szakirányú továbbképzése. Konferenciákra való eljutás támogatása. Szupervíziók, intervíziók szervezése.

Tanácsadás: Felnőttek és gyermekek számára pszichológiai-, életvezetési-, szakmai tanácsadás. Kornak és személyes adottságoknak megfelelő csoportos és egyéni segítőbeszélgetések.

Zsobokra általában 8-14 fővel utazunk évente 5 alkalommal, ahol egyaránt tartunk programokat a nevelőknek és a gyermekeknek.

Nyári tábor

Táborainkban több intézmény számos gyermekének biztosítjuk, hogy Magyarországra jöhessenek, és itt tölthessenek 1 hetet, 10 napot.

Kulturális és sportprogramokkal, játékokkal és beszélgetésekkel igyekszünk hozzájárulni, hogy ők is megtapasztalhassák, milyen az, amikor egy nagycsalád nyaral.

Családsegítés

Nehéz helyzetben lévő családok mentális, szociális és anyagi támogatása egyéni esetkezelés keretében, hogy képessé válhassanak arra, hogy idővel önállóan is elérhessék a kitűzött céljaikat, a teljes önállóságot.

Középiskolai program

Gyakran kérnek fel bennünket arra, hogy iskolákban beszéljünk az önkéntességről, a szociális munkáról és az is előfordul, mi pedig ezeknek a meghívásoknak örömmel teszünk eleget. Mindez az edukációs, prevenciós funkció mellett hozzájárulhat ahhoz is, hogy később a diákok egy része maga is önkénteskedni kezdjen, amihez boldogan biztosítunk teret a VONESZO berkein belül.

Tréningek főiskolai kereteken belül

A Beregszászi Főiskola szakmai partnereiként mi is bekapcsolódtnk majd az intézmény oktatási tevékenységébe.

Önkéntesek csapatépítése

Természetesen nagy figyelmet fordítunk arra, hogy munkánkba olyan elkötelezett, hozzáértő hivatásos és laikus segítők kapcsolódjanak be, akik jelenléte pozitív hatással van azokra az emberekre, akikkel dolgozunk. Ahhoz, hogy ez minél inkább igaz lehessen rendszeresen szervezünk képzést önkénteseinknek is.

Konferenciák

2017 februárjában Kárpátalján zajlott a VONESZO első nemzetközi konferenciája, amin nevelők és szakemberek találkozhattak, beszélgethettek tapasztalataikról, nehézségeikről, a fejlődés lehetséges útjairól. Érezhető volt, hogy hatalmas igény volna a folytatásra, amennyiben kapacitásaink, lehetőségeink engedik, szeretnénk hagyományt teremteni.

Mint az talán már kiderült, számunkra roppant fontos a személyesség, hogy ne csak jó szándékú, de arctalan támogatók legyünk, hanem valódi partnerek, akik a valódi igények alapján nyújtanak valós és tartós segítséget. Különösen fontos a számunkra, hogy elérhetőek legyünk, hogy számítani lehessen ránk.

Bevételeink

Bevételeink nagyrésze magánadományozók támogatásaiból, önkénteseink hozzájárulásaiból (a mi önkénteseink amellett, hogy idejüket, energiájukat felajánlják, hozzájárulnak az utazás költségeihez is, hiszen másképp nem tudnánk autót bérelni, megtenni a sok-sok száz kilométeres utakat) és a számunkra felajánlott 1 százalékból tevődik össze. A 2018-as év nagy áttörés volt számunkra, hiszen több pályázaton is siker koronázta erőfeszítéseinket.