Nagyszőlősi családtámogatás

Mentorálás és szociális menedzsment

Maga a tevékenység: Kárpátalján 2006-ban elindult a családtípusú gyermekotthonok támogatási rendszere. Ez a rendszer további támogatásra szorul. Olyan magyar ajkú nevelőszülőket keresünk fel Kárpátalján, szeretnének befogadni állami otthonokban élő gyermekeket. Anyagi biztonságot, önkéntes jelenlétet és szakmai hátteret biztosítunk számukra.

Ahonnan indult: 2014 tavaszán egyik napról a másikra nehezedett meg a kárpátaljai magyar családok sorsa. Ekkor indultunk útnak és találtuk meg első családunkat, akiket máig támogatunk. Azóta lehetőségünk nyílt több család támogatására.

Víziónk: Szeretnénk a lehető legtöbb kárpátaljai családot bevonni a támogatási rendszerünkbe, melynek lényege egy szociális háló lesz. A családok rendszeres oktatásban és mentorálásban vesznek majd részt általunk.

Csatlakozási pontok: Olyan önkéntesek jelentkezését várjuk, akik jelenleg a kidolgozásban segítenek, majd 2019 őszétől pedig a családok mentorálásában. Erről részletesen tájékoztatunk, ha jelentkezel önkéntesnek hozzánk.

Itt tart a program: Sikeresen lezárult az #egypólóegyotthonért kampányunk, ahol 970.000,- forintot gyűjtöttünk össze. Pénzgyűjtő kampányunk célja, hogy az összegyűlt összegből egy ingatlant alkalmassá tegyünk arra, hogy beköltözzön egy család.

Akciótervünk 2019-es lépései:

 1. Tavasszal, amikor az idő alkalmassá válik a munkálatokra, elkezdjük az ingatlan rendbehozatalát.
 2. A munkálatok befejezésétől függően, meghirdetjük jelenleg is működő családtípusú otthonokat vezető nevelőszülőknek egy találkozót. Ezen a találkozón közösen kidolgozzuk velük azt a stratégiát, ahogyan a legmegfelelőbb szülőpárt megtalálhatjuk.
 3. Ezután elindul a leendő szülők felkeresése és a lehetőség több fórumon való hirdetése.
 4. Terveink szerint még 2019-ben megtaláljuk az alkalmas szülőket, és elindulhat a szülők állami engedélyeztetése.
 5. Ezután intézetben és nehéz sorsú családoknál élő gyermekek kerülnek a nevelőszülőkhöz, akik azt vállalják az állam felé, hogy 18+5 évig gondoskodnak a gyermekekről.
 6. A VONESZO ezt a családot is felveszi mentoráltjai közé, és rendszeres támogatói, szakmai jelenlétet biztosít számukra.

Kockázatkezelés: A térség jelenlegi helyzete aggasztó jövőképet mutat. Magas a fiatalok elvándorlása, Ukrajna gazdasági mutatói és a – nemrégiben elismert – háborús helyzet igen nagy kockázat az alapítvány számára. Ugyanakkor valljuk, hogy pont ilyenkor van a legnagyobb szükség a segítségünkre. Milyen kockázatai vannak a programnak és mi a válasza erre a VONESZO-nak.

 1. kockázat: Nem találunk alkalmas nevelőszülőket
  Ennek valószínűsége a legmagasabb. Az önkormányzatokat felkeresve, egyelőre nem kaptunk ajánlást olyan házaspárokra, akik sorban állnának, hogy befogadnának 8-10 gyermeket.
  A hipotézisünk az, hogy amikor az ingatlan elkészül és elhíresül a térségben, hogy mi nevelőszülőket keresünk, akkor az új innováció miatt megjelennek olyan házaspárok is, akik addig nem mertek belevágni egy ilyen hatalmas dologba.
  Az ingatlan, melyet a kampányban megjelöltünk arra is alkalmas lesz, hogy a már működő családtípusú gyermekotthonokat vezető nevelőszülőknek egy központi helye legyen, ahol szakmai napokat tarthatunk nekik.
 2. kockázat: Romlik a gazdasági helyzet
  Erre nincs ráhatásunk. Amennyiben elértéktelenedik a leendő nevelőszülők fizetése, akkor több forrást kell bevonnunk a támogatásukra.
 3. kockázat: Ha meglesznek a szülők, és nem kapunk gyermekeket
  Ez is kockázat, de jelenleg ez a legkisebb. Sok gyermek várja, hogy nevelőszülőkhöz kerüljön, de ez a jelenlegi helyzet, nem tudhatjuk, hogy amikor megkapjuk az engedélyeket, akkor ez hogyan fog állni.

A programról bővebben

Jelentkezz önkéntesnek!