Foglalkozások

Alapítványunk filozófiája, hogy a gyermekotthonok életét úgy tudjuk leginkább segíteni, ha egyszerre nyújtunk segítséget kicsiknek és nagyoknak.

Ezen cél érdekében hoztunk létre egy modell-programot, melynek neve: “Zsobok-modell”.

Mi az a Zsobok-modell?

Minden esetben amikor meglátogatunk egy intézményt, két szociális szakember foglalkozik a nevelőkkel, míg 8-10 önkéntes a gyermekekkel.

Támogatóink személyesen juttathatják el adományaikat azoknak, akiket alapítványunk által felkaroltak. Adományozás és segélyezés helyett, inkább közös munkára hívjuk az általunk támogatottakat. Egyre többen a támogatotaink közül önkénteseinkké válnak, és együtt segítünk más területeken.

Fókuszunkban a nevelők munkájának segítése áll. Ezen keresztül veszünk részt az életükben. Célunk egy szociális háló kiépítése, mely segítséget nyújthat minden nevelőnek a munkájához. A valós szükségletek felmérése után, a nevelőkkel közösen lefektetett játékszabályok szerint dolgozzuk ki programjainkat.

Fókuszban a felnőtt-foglalkozások

Rendszeresen érkezünk, és személyes kapcsolatot alakítunk ki a nevelőkkel, így valódi segítséget tudunk nyújtani. Beszélgetünk az otthon életéről és a munkájuk nehézségeiről.

Néhány – sokéves tapasztalatokon nyugvó – VONESZO-“jó tanács” azoknak, aki gyermekotthonba mennek és adományt vinnének:

  1. mielőtt bármit tesz, kérdezze meg az otthont, hogy mire van szükség, és ne egyből ruhákat és csokit vigyen (általában arra nincs szükség);
  2. rendszeresen menjen (és ne Karácsonykor), mert úgy van értelme;
  3. törekedjen a személyes kapcsolat kiépítésére, mert abból születik a valódi adományozás;
  4. közvetlenül adományozzon azoknak, akikhez mennek, hogy valóban eljuthasson az adomány a célszemélyekhez (adott gyermekhez, nevelőhöz stb.).

Akikkel kapcsolatban vagyunk

Három különböző helyszínnel vagyunk kapcsolatban: Zsobok, Rát, Rahó.